Probabil ai auzit și tu, mai ales în cazul aparatelor de aer condiționat, de cele cu sau fără tehnologia Inverter și nu știai despre ce este vorba. Îți vom explica în rândurile următoare.
Ce este tehnologia Inverter?
Tehnologia Inverter a apărut în jurul anului 1980, iar astăzi este utilizată în numeroase domenii tehnologice, fiind folosită atât la aparatele de aer condiționat, cât și la o gamă largă de electrocasnice, printre care se numără mașinile de spălat, frigiderele și cuptoarele cu microunde.
Pentru a exemplifica cum funcționează această tehnologie, vom lua exemplul unui aparat de aer condiționat.
Aparatele de aer condiționat tradiționale utilizează un compresor care lucrează pe principiul pornit-oprit pentru a regla temperatura dintr-o încăpere. Vom presupune că aparatul de aer condiționat este folosit vara pentru a răci o cameră. Atunci când pornești aparatul, compresorul pornește și funcționează la capacitatea lui nominală, începând să răcească încăperea. Un termostat va sesiza când a fost atinsă temperatura dorită și va da o comandă compresorului să se oprească. Compresorul fiind oprit, în mod automat temperatura încăperii va începe să crească ușor. Atunci când termostatul sesizează că temperatura a crescut cu 2 grade, acesta va da un semnal compresorului să pornească din nou, aparatul de aer condiționat funcționând după acest ciclu de pornit-oprit. Aceste cicluri de porniri și opriri periodice ale compresorului sunt de fapt răspunzătoare pentru consumul ridicat de energie electrică.
În cazul aparatelor de aer condiționat cu tehnologie Inverter, situația este diferită. Acestea utilizează un model de compresor de generație nouă, care are capacitatea frigorifică (și calorică) variabilă, împreună cu o unitate electronică de control care comandă capacitatea compresorului și turația ventilatoarelor. Astfel, atunci când pornești aparatul, compresorul acestuia va funcționa la capacitate maximă, mult mai mare decât capacitatea nominală. În aces mod va reuși să răcească încăperea într-un timp mult mai scurt comparativ cu un aparat obișnuit. Pe măsură ce temperatura camerei se apropie de temperatura setată, sistemul de comandă micșorează progresiv capacitatea compresorului și turația ventilatoarelor. Odată ce temperatura dorită este atinsă, compresorul va funcționa în mod continuu dar la capacitate foarte mică, atât cât este necesar pentru a compensa pierderile de căldură ale încăperii și de a menține temperatura setată. La prima vedere poți crede că o funcționare continuă a compresorului poate fi direct răspunzătoare pentru un consum ridicat de energie, însă ceea ce generează cu adevărat un consum ridicat este pornirea și oprirea cu regularitate a acestuia.
Același principiu este valabil și în cazul frigiderelor spre exemplu. Compresorul va fi alimentat cu curent continuu variabil. În acest mod el va funcționa la o turație variabilă adaptată necesităților de moment. Practic compresorul nu se va opri deloc. În momentele în care nu este nevoie de răcire, acesta va funcționa la o turație foarte redusă. În momentul în care este nevoie de răcire, acesta va trece ușor la o turație mai ridicată.
Avantajele tehnologiei Inverter
Tehnologia Inverter vine cu o serie de avantaje printre care se numără:
Diminuarea consumului de energie electrică.
Efortul financiar suplimentar la achiziția unui aparat de aer condiționat cu Inverter este recuperat în scurt timp datorită cheltuielilor semnificativ diminuate la facturile lunare cu energia electrică.
Datorită tehnologiei Inverter, multe aparate de aer condiționat ajung la un consum anual foarte mic de energie.
Funcționare silențioasă
Pe lângă faptul că sunt mari consumatoare de energie electrică, pornirile și opririle repetate produc și foarte mult zgomot. Acesta se resimte atât în interior, cât și în exterior, chiar în locuințele învecinate dacă acestea sunt relativ apropiate iar pereții sunt subțiri. Un compresorul cu tehnologia Inverter este semnificativ mai silențios, înregistrând spre exemplu un nivel de zgomot de doar 19 dB(A).
Fiabilitate ridicată în timp
Datorită faptului că sunt evitate pornirile și opririle repetate, în comparație cu un aparat de aer condiționat tradițional, în cazul unuia cu Inverter, mecanismele și piesele din interior sunt mult mai puțin solicitate, astfel având o durată de viață mai lungă.
Randament de încălzire ridicat pe timpul iernii
Pompa de căldură a unui aparat de aer condiționat dotat cu tehnologia Inverter este realizată pentru a funcționa la o capacitate nominală calculată pentru a putea compensa între 70% și 100% din eventualele pierderi de căldură. În comparație, pompa de căldură cu compresor clasic va funcționa doar la 50% din capacitatea pe care o deține. Acest lucru se reflectă din nou, într-un consum redus de energie și un confort termic sporit, mai ales că majoritatea locuințelor din România nu sunt bine (sau deloc) izolate.
Un stres mai mic pentru rețeaua electrică
Pe lângă faptul că pornirile și opririle repetate ale unui compresor clasic cresc consumul de energie electrică, acestea pun și presiune pe rețeaua electrică. Acest lucru se întâmplă deoarece pornirea și oprirea reprezintă două șocuri, cu vârf de tensiune la pornire, care se repetă constant atunci când aparatul este pus în funcționare. Odată cu apariția tehnologiei Inverter, toate aceste probleme au fost eliminate.
Astăzi, majoritatea aparatelor de aer condiționat sunt echipate cu Inverter. Prețul acestora pleacă de la 1.500 – 1.600 lei și ajunge până la 4.000 – 5.000 lei în funcție de capacitatea de răcire/încălzire, clasa energetică, filtre, dacă include sau nu kitul de instalare, funcții suplimentare etc. În comparație, prețul unui aparat clasic de aer condiționat pleacă de la 1.000 – 1.1000 lei.
În ce domenii mai este folosită tehnologia Inverter?
În afara utilizării la aparatele de aer condiționat, tehnologia Inverter este folosită, printre altele, și în producția de cuptoare cu microunde, mașini de spălat, frigidere sau device-uri pentru autoapărare cu electroșocuri. În plus, este cea mai recomandată atunci când vine vorba de alimentarea cu ajutorul panourilor solare deoarece invertoarele special concepute pentru panourile fotovoltaice modifică tensiunea curentului pentru ca acesta să poată fi utilizat într-o gamă variată de dispozitive electronice.
Invertoarele mai sunt denumite și „motoarele sistemelor fotovoltaice“, pentru că fără acestea energia solară captată de panouri nu ar putea fi transformată în energie electrică.
Dacă și tu ai un spirit practic și îți dorești să primești facturi mai reduse la energia electrică, dar și să beneficiezi de un confort sporit, nu ar fi o idee rea să îți montezi un aparat de aer condiționat cu tehnologie Inverter.
Surse: