Munca de acasă a devenit o parte a “noii normalități” generate de pandemia COVID-19.
Această situație a venit și cu o serie de preocupări, cum ar fi îngrijirea nonstop a copiilor, gătitul unei cantități mai mari de mâncare, menținerea sănătății mintale, dar și utilizarea unei cantități mai mari de energie.
Folosirea mai intensă a gazelor și a electricității în timp ce lucrezi de acasă este inevitabilă, motiv pentru care avem câteva sfaturi de economisire a energiei pe care le împărtășim cu tine pentru a te ajuta să reduci consumul de energie.
1. Dezactivează modul standby
Poți economisi energie foarte simplu doar deconectând aparatele electronice de la rețeaua electrică. Nu uita să-ți deconectezi telefonul, tableta sau laptopul după ce acestea sunt complet încărcate. În felul acesta eviți consumul inutil de energie, iar durata de viață a bateriei se va prelungi.
Majoritatea aparatelor electrice pot fi deconectate de la priză fără a le afecta funcționarea. De asemenea, poți opta pentru o priză inteligentă, care îți permite să oprești toate aparatele dintr-o singură mișcare. Dacă nu ești sigur, verifică manualul de instrucțiuni. Este posibil să fii nevoit să păstrezi conectate nonstop unele aparate precum un hard disk extern conectat la decodor pentru a înregistra meciurile de fotbal ale echipei favorite sau emisiunile preferate, astfel încât să le poți urmări oricând dorești.
2. Reglează încălzirea
Mai mult de jumătate din banii cheltuiți pentru facturile de gaz se îndreaptă către furnizarea de încălzire și apă caldă. Știai că poți face economie reducând temperatura din locuință cu doar 1oC?
Instalarea unui termostat de cameră sau a unui cap termostatic programabil pentru caloriferele din fiecare cameră îți va permite să ai un control mai mare asupra temperaturii din casa ta.
Setează încălzirea (și apa caldă) să pornească doar atunci când este necesar și să se oprească atunci când nu e nimeni acasă. În acest mod nu vei irosi inutil energie.
Încălzește doar camerele care necesită încălzire. Poți reduce temperatura sau chiar poți opri caloriferele din dormitoarele de oaspeți care nu sunt utilizate.
Setează temperatura pentru fiecare zonă a locuinței tale pentru a te simți confortabil. În camera de zi poți seta o temperatura în jurul valorii de 20°C, iar în dormitor poate fi puțin mai răcoare pentru a avea un somn liniștit.
3. Stinge luminile și folosește becuri economice
Poți economisi energie și bani oprind luminile atunci când nu ai nevoie de ele și utilizând becuri care au un consum redus de energie. Iluminarea caselor noastre reprezintă aproximativ 10-15% din facturile noastre anuale de energie. Trecerea de la becurile tradiționale la becurile economice poate reduce acest procent cu un sfert.
4. Spală rufele la o temperatură scăzută a apei
Poți economisi doar scăzând temperatura apei atunci când speli haine, la 30°C. Găsești pe piață o mulțime de detergenți la fel de buni pentru curățarea hainelor la o temperatură de 30oC, precum ai spăla la 40oC sau 60oC. Poți rula întotdeauna un ciclu mai fierbinte din când în când pentru a-ți menține mașina de spălat strălucitoare. Pune rufele la sucat afară (presupunând că nu plouă, desigur) sau folosește un stendin, în loc de un uscător.
5. Blochează frigul
Poți economisi păstrând căldura în casă. Izolează ușile și ferestrele – simți că intră frigul în casă pe la geamuri sau uși? Dacă nu vrei să le înlocuiești cu unele calitative pe timpul iernii, soluția ieftină este reprezentată de benzile autoadezive cu burete care se lipesc pe tocul ferestrelor și al ușilor. O altă soluție o reprezintă pernuțele sau rulourile pe care le găsești la magazinele de bricolaj și care blochează curenții de aer.
6. Economisește energie în bucătărie
Poți economisi energie folosind aparatele din bucătărie mai eficient. Folosește un bol la spălarea vaselor în loc să lași apa de la robinet să curgă nonstop. Umple fierbătorul doar cu cantitatea de apă de care ai nevoie. Cu cât încălzești mai multă apă, cu atât consumul de energie este mai mare. Folosește cuptorul cu microunde pentru a-ți încălzi alimentele. Un cuptor cu microunde este mult mai eficient decât utilizarea unei plite tradiționale cu gaz sau electrice atunci când încălzești cantități reduse de alimente.
Nu deschide prea des ușa cuptorului atunci când gătești deoarece vei elibera aer cald și vei pierde energie. Dacă poți, aruncă o privire prin ușa de sticlă a cuptorului și vezi dacă mâncarea pare gătită. Gătește în serie – aceasta este o modalitate excelentă de a economisi timp și energie. Gătirea câtorva mese în același timp înseamnă că va trebui să folosești aragazul sau cuptorul o singură dată.
7. Încearcă să-ți stabilești o rutină de lucru
Dacă granițele dintre muncă și viața personală au dispărut iar structura ta zilnică a fost eliminată, s-ar putea să descoperi că te lupți cu productivitatea, distragerea atenției și echilibrul dintre viața profesională și cea profesională. În timp ce unii se luptă cu prea multă liniște și singurătate, alții ar putea avea dificultăți de concentrare din cauza copiilor și rudelor care fac gălăgie în fundal și le distrag atenția.
În ambele cazuri, stabilirea unui program te va ajuta să-ți gestionezi rutina și să reduci consumul de energie electrică în timp ce te auto-izolezi, deoarece nu veți utiliza dispozitivele necesare lucrului toată ziua.
Dacă ai posibilitatea, amenajează-ți un spațiu de lucru separat pentru a-l utiliza pe post de birou. În caz contrar, alege un colț liniștit din casă unde să te poți concentra. Dacă se poate, să fie un loc pe care să-l poți părăsi la sfârșitul zilei de lucru.
Setează-ți ore de lucru clare. Astfel vei fi mai eficient. Având un program bine stabilit, vei fi mai puțin distras de la acea grămadă de rufe care trebuie spălate, iar copiii tăi se vor obișnui cu programul tău și nu te vor întrerupe atunci când ești „la serviciu”.
Cu obiective specifice și un plan de acțiune, vei rămâne motivat și vei progresa, iar această eficiență îți va limita timpul petrecut pe dispozitivele consumatoare de energie.
Este complet de înțeles să te simți copleșit în timpul unei pandemii. În afară de evitarea infecției cu noul coronavirus, oamenii resimt stresul suplimentar al unei recesiuni economice care va diminua locurile de muncă. De aceea o reducere a cheltuielilor este atât de importantă. Economisirea energiei în timp ce lucrezi de acasă este unul dintre lucrurile pe care le poți controla în acest sens.
Surse: