Încălzirea prin pardoseală este o metodă practică și eficientă, care în ultimii ani câștigă tot mai mult teren ca soluție de încălzirea a unei locuințe.
Dacă și tu iei în calcul montarea unui sistem de încălzire prin pardoseală, parcurge acest ghid pentru a afla tot ce trebuie să știi ca să poți lua o decizie potrivită.
Încălzirea prin pardoseală – informații generale
Considerată drept unul dintre sistemele moderne de încălzire în România, încălzirea prin pardoseală se diferențiază de alte sisteme prin faptul că încălzește rapid încăperea, încălzirea este uniformă, iar confortul termic obținut este unul crescut.
Sistemul se montează peste șapă*, sub finisaj (gresie, parchet, piatră naturală, marmură, etc.), fiind și acesta un avantaj prin faptul că întreaga instalație este invizibilă, oferindu-ți libertate totală pe partea de design.
* Șapa este un strat de mortar (nisip, pietriș, apă și ciment) care se toarnă peste o suprafață din structura unei construcții, de obicei peste placa de beton, cu scopul de a o aduce la un anumit nivel.
Chiar dacă investiția inițială totală va fi ușor mai ridicată comparativ cu alte sisteme de încălzire, aceasta va fi recuperată pe timpul ciclului de viață al locuinței, prin faptul că va obține un consum de energie mai redus.
Tipuri de încălzire prin pardoseală
În funcție de principiul de funcționare, încălzirea prin pardoseală este de două tipuri:
- Încălzire pe bază de agent termic – în cazul de față, agentul termic (apa), este încălzită la o temperatură în jur de 50oC, apoi este trimisă cu ajutorul unui distribuitor de încălzire către rețeaua de țevi din podea. În acest mod, căldura se transmite uniform și pot încălzi cu ușurință suprafețe întinse. Sistemul poate fi de asemenea conectat și la un boiler, pentru a avea apă caldă, la o pompă de căldură, sau, într-o anumită măsură, chiar și la un sistem solar.
- Încălzire electrică – se regăsește sub forma unor covorașe electrice subțiri, care se rulează sub suprafața pe care vrei să o încălzești. Avantajul este că aceste covorașe pot fi tăiate și adaptate exact pe suprafața dorită. Acest sistem este mai ieftin de montat decât cel cu agent termic, deoarece procesul este mult mai rapid. Pentru a putea susține cu succes un astfel de sistem de încălzire, este necesară montarea unui sistem electric de mare putere.
Modul de funcționare al încălzirii prin pardoseală
Așa cum am văzut mai sus, în ceea ce privește sistemul de funcționare, corpurile de încălzire pot fi niște fire electrice sau niște țevi prin care circulă apa caldă. Acestea sunt așezate sub podea, fapt care asigură o încălzire uniformă, iar căldura se propagă prin radiere, de jos în sus. Pentru a acoperi o suprafață cât mai mare, sistemul trebuie așezat sub forma unui covor încălzitor.
Sistemul complet este alcătuit din:
- circuitul de încălzire (pe apă sau electric);
- centrala termică (pe gaz, electrică sau pe lemne);
- kitul de încălzire în pardoseală;
- opțional: pentru o gestionare mai eficientă a temperaturii, poate fi montat un sistem de automatizare al încălzirii.
Montarea sistemului de încălzire prin pardoseală
Fiind o operațiune cu un grad ridicat de dificultate, un astfel de sistem de încălzire se instalează doar de către persoane autorizate.
După ce te-ai decis cu privire la pardoseală și la tipul de încălzire (electric sau pe agent termic), se trece la lucrarea în sine care cuprinde următorii pași:
- Planificarea spațiului – trebuie să cunoști dimensiunea camerelor pentru ca mai apoi să planifici traseul conductelor cu apă (sau a covoarelor electrice), astfel încât să știi câte materiale trebuie să folosești.
- Montarea casetelor pentru distribuitorul de încălzire – aceste casete trebuie montate la un nivel mai sus față de țeava din pardoseală, pentru a permite evacuarea aerului din tuburi. În acest pas trebuie să stabilești și locurile unde vor fi montați senzorii de căldură, în cazul în care ai ales un sistem automatizat.
- Instalarea sistemului de încălzire – mai întâi se întinde o folie anticondens, apoi, stratul izolator. După acestea se montează conductele cu apă sau covorașele electrice.
- Verificarea sistemului de încălzire – în acest pas se vor umple cu apă conductele și se va verifica presiunea apei (în cazul unui sistem de încălzire termic).
- Finisarea pardoselii – se toarnă o șapă subțire, de 3-5 cm și se montează pardoseala. Dacă ai ales parchet, ar fi indicat să fie un model termoizolant. În cazul în care ai optat pentru încălzirea electrică, asigură-te că materialele folosite la turnarea șapei permit transferul termic.
Avantajele și dezavantajele sistemului de încălzire prin pardoseală
Asemenea oricărui alt sistem de încălzire și acesta vine cu avantajele și dezavantajele lui.
Avantaje:
- Gradul ridicat de confort – mersul desculț prin casă nu va mai fi o problemă, iar senzația de a merge pe o suprafață încălzită este una foarte plăcută.
- Durata de viață – este una îndelungată, de până la 50 de ani și nu necesită, de regulă, mentenanță.
- Distribuția eficientă a căldurii – întrucât căldura este reținută la nivelul pardoselii, spre deosebire de alte sisteme care împing căldura către tavan, încălzirea prin pardoseală este mult mai eficientă din punct de vedere al distribuției.
- Facturi mai reduse – deoarece permite reglarea unei temperaturi mai reduse, dar care în același timp se menține la un nivel optim, este un sistem de încălzire mai economic.
- Încălzește rapid și uniform – suprafețele sub care este montat sistemul sunt încălzite mult mai repede și uniform, iar căldura este păstrată în locuință pentru mai mult timp.
- Benefică pentru sănătate – stimulează circulația sângelui. Căldura nu este emisă prin conducte sau guri de aerisire, astfel nu se vor acumula bacterii sau praf.
- Libertate în amenajare – spre deosebire de caloriferele care ocupă spațiu, un astfel de sistem îți permite să utilizezi tot spațiul disponibil.
Dezavantaje:
- Amplasarea mobilierului – este indicat să știi încă dinainte de montaj unde va fi poziționat mobilierul. Nu este recomandat ca sistemul să fie poziționat direct sub piese de mobilier deoarece acestea vor reține căldura astfel scăzând eficiența sistemului. Un alt lucru de luat în calcul ar fi ca mobilierul să dispună de picioare pentru a asigura o oarecare distanță față de pardoseală.
- Ridicarea prafului – unul dintre dezavantajele mult discutate ale acestui sistem de încălzire este reprezentat de faptul că poate ridica praful din cameră. Acest lucru poate afecta persoanele alergice sau astmatice. Dacă știi că zona în care locuiești este una cu mult praf, atunci este recomandat să montezi un astfel de sistem doar în camerele cu un grad ridicat de umezeală.
- Costuri de montaj – vor fi mai ridicate decât în cazul unei centrale termice, dar în timp se vor amortiza.
Pe final îți lăsăm câte mențiuni despre încălzirea prin pardoseală:
- Renunță la covoare – pentru că vor bloca într-o anumită măsură căldura. Totuși, dacă vrei să ai covoare în casă, este de preferat ca acestea să fie de mici dimensiuni și să aibă un scop decorativ.
- Podeaua nu frige – temperatura nu va fi atât de mare încât să-ți faci probleme că vreodată o sa te frigă pe tălpi. De asemenea, dacă ai copii care abia învață să meargă și stau mai mult pe podea, nu te îngrijora de faptul că e prea fierbinte pentru ei.
- Țevile nu se sparg – șansele ca o țeavă să se spargă sunt extrem de mici. Totuși, dacă acest lucru se întâmplă, reparația se face la nivelul fisurii. Firmele specializate verifică fisurile cu ajutorul unei camere cu termoviziune. Oricum, nu te aștepta să ai inundație în casă dacă se sparge o țeavă. Poți să-ți dai seama că pierzi agent termic dacă observi un consum mai ridicat decât de obicei.
Înainte de a alege un sistem de încălzire prin podea doar pentru că vei avea facturi mai reduse cu energia, ia în calcul că acest lucru depinde și de alți factori, cum ar fi: calitatea centralei termice și nivelul de izolare al locuinței tale. Este vital ca izolația pardoselii să fie una de calitate deoarece acest lucru influențează foarte mult eficiența încălzirii, precum și costurile de funcționare.
Dacă iei în calcul avantajele amintite mai sus, precum și economia pe care o vei face, o investiție pe termen lung într-un astfel de sistem de încălzire poate fi o alegere inspirată.
Surse: