Două studii, date publicității la o distanță de câteva zile unul de celălalt, dar nu departe de data de 1 iulie, atunci când piața gazelor naturale se va liberaliza, vorbesc despre cât de informați sunt românii despre ce înseamnă dereglementarea prețurilor, dar concluziile diferă.
Peste 50% dintre români nu au auzit de liberalizarea pieței de gaze naturale de la 1 iulie, în timp ce aproximativ 60% nu știu că piața de energie electrică va fi liberalizată începând cu 1 ianuarie 2021. Asta reiese din Barometrul Securității Energetice (ediția aII-a) publicat de INSCOP, potrivit căruia mai puțin de un sfert dintre respondenți consideră că au informații suficiente cu privire la ce înseamnă și care sunt efectele liberalizării pieței de energie electrică și gaze naturale, în timp ce marea majoritate apreciază că nu au informații suficiente. Sondajul de opinie a fost realizat la nivel național la comanda Laboratorului de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Științe Politice și Relații internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române. Datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 25 mai – 5 iunie 2020, pe un eşantion reprezentativ pentru populația României, de 1050 persoane cu vârsta peste 18 ani.
De cealaltă parte, un alt studiu, dat publicității cu doar câteva zile înainte, vine cu alte cifre, mult mai optimiste: 78% din clienți casnici ai companiilor furnizoare de gaze naturale au aflat deja ce urmează să se întâmple de la 1 iulie 2020. Datele fac parte din studiul sindicalizat “Liberalizarea pieței de gaze – percepții”, desfășurat online în luna iunie de către iSense Solutions, pe 800 de clienți casnici de gaze naturale din mediul urban. Potrivit acestuia, chiar dacă doar 40% dintre românii din mediul urban care au un contract casnic de furnizare a gazelor naturale declară că au primit o notificare scrisă de la furnizorul lor despre liberalizarea pieței de gaze, numărul celor care știu deja despre această schimbare este aproape dublu: 78%.
Bucureștenii sunt cei mai informați legat de schimbările ce vor surveni de la 1 iulie 2020 pe piața gazelor naturale, 79% dintre ei declarând că au aflat despre ele. În ceea ce-i privește pe locuitorii orașelor sub 50.000 de locuitori, procentul celor ce au auzit de liberalizarea pieței de gaz se situează la 77%.
În rândul clienților Engie, 84% au aflat despre liberalizarea pieței de gaze naturale, în timp ce procentul clienților E.ON care au auzit de schimbările pe piața gazelor naturale începând cu iulie 2020 este de 75%. În ceea ce privește consumatorii casnici care colaborează cu Enel pentru furnizarea gazelor naturale, 66% dintre ei știu despre liberalizarea pieței de gaze naturale.
Gradul de conștientizare legat de liberalizarea pieței de gaze naturale este considerabil mai mare în zona de sud a României, cu 81% dintre consumatorii casnici de gaze naturale care știu deja despre aceste modificări, față de 73% dintre clienții casnici în zona de nord a țării.
La 1 iulie urmează să se liberalizeze prețurile la gaze naturale, ceea ce va însemna că prețurile nu vor mai fi stabilite de către ANRE, ci liber, în urma cererii și ofertei din piața concurențială. Astfel, circa 3,4 milioane de consumatori casnici, care sunt acum alimentați în sistem reglementat, vor trece în piața liberă. Cei doi mari furnizori, E.ON și Engie, au fost obligați să trimită fiecărui client din portofoliu, prin poștă sau e-mail (informațiile au fost însă disponibile și prin alte canale, precum website-uri sau Centre de Relații Clienți) în lunile mai și iunie, o scrisoare în care să informeze asupra faptului că furnizarea la prețul actual, reglementat, va înceta la 1 iulie și că, până atunci, pot să semneze un nou contract cu orice alt furnizor sau tot cu cel actual. Scrisoarea conține și oferta furnizorului din prezent, cu prețul propus clientului după 1 iulie.