Contorizarea individuală a consumului de gaze naturale este o solicitare frecventă a locatarilor dintr-o scară de bloc la care există o instalație comună de utilizare și un singur contor general. Contorizarea individuală este necesară mai ales în situația montării unei centrale de apartament, dar este utilă și pentru gestionarea mai eficientă a consumului pentru gătit. Contorizarea separată înseamnă contract separat, factură separată, ceea ce e în avantajul consumatorului.
În cazul în care deja există o instalație de utilizare comună a gazelor naturale, pe casa scării, care deservește unul sau mai multe apartamente, ce sunt contorizate individual, ai obligația să prezinți proiectantului instalației acordul investitorului sau investitorilor acelei instalații de utilizare comună.
Astfel, Ordinul nr. 156/27.08.2020 al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), stabilește la art.9 și art. 10 procedura aplicabilă în acest caz:
Art.9 …proiectantul solicită beneficiarului următoarele:
(b) prezentarea acordului/acordurilor investitorului/investitorilor instalației de utilizare comună a gazelor naturale prevăzute la art. 10 alin. (1), sau acordul privind despăgubirea, prevăzut la art. 10 alin. (2);
Art. 10. – (1) În situația separării măsurării gazelor naturale la un apartament aflat într-un condominiu în care există o instalație de utilizare comună a gazelor naturale, pe casa scării, care deservește unul sau mai multe apartamente, ce sunt contorizate individual, beneficiarul are obligația să prezinte proiectantului acordul/acordurile investitorului/investitorilor acestei instalații de utilizare comună.
(2) În situația în care unul sau mai mulți investitori nu dă/dau curs punerii la dispoziția beneficiarului a acordului/acordurilor prevăzut/prevăzute la alin. (1), beneficiarul are obligația să prezinte proiectantului acordul privind despăgubirea investitorului/investitorilor, printr-un act autentic, pentru partea ce îi revine din investiția făcută.
(3) Pentru situațiile prevăzute la alin. (1) și (2), modul de defalcare a cheltuielilor și de atribuire a cotelor părți către investitor/investitori se stabilește pe cale amiabilă sau apelând la instanța judecătorească competentă.
(4) Suma cerută de investitorul inițial al instalației de utilizare a gazelor naturale nu poate fi mai mare decât suma achitată de acesta la momentul execuției, raportată la cursul euro.
Surse:
Citește și: