Cea mai cunoscută metodă de a capta energia solară și de a o transforma în energie electrică este prin montarea panourilor fotovoltaice. Astfel, devii un mic producător de energie și îți reduci dependența față de energia din rețea sau, în funcție de consumul propriu, poți deveni chiar independent energetic. Dacă ești conectat la rețea poți să vinzi surplusul de energie și să devii astfel prosumator. Te bucuri de economii la plata facturilor de energie și contribui la construirea unui viitor mai bun pentru mediul înconjurător.
Odată cu popularitatea, apar și diferite păreri și discuții. De-a lungul anilor, mai multe mituri despre panourile fotovoltaice au luat naștere, unele fiind adevărate, altele nu. În acest articol vom discuta despre acestea și vom explica de ce majoritatea sunt false.
Panourile nu funcționează când este înnorat afară
Fals. Panourile fotovoltaice sunt o sursă de energie pentru casa ta chiar și în cele mai ploioase și friguroase zile. Ele pot folosi lumina directă a soarelui, dar și indirectă pentru a genera energie
Sistemul fotovoltaic nu funcționează dacă s-a depus zăpadă pe el
Fals. Fotovoltaicele se montează la un unghi între 30 și 60 de grade, pentru a evita depunerile de murdărie, praf etc. Cu toate acestea, există posibilitatea ca iarna să se depună zăpadă. Dacă stratul este subțire, atunci nu ar trebui să îți faci griji, acestea continuă să funcționeze. Dar, dacă un strat gros de zăpada (5-6 cm) se depune pe toată suprafața panourilor, atunci va trebui să le cureți cu o perie specială, pentru a permite captarea razelor de către acestea.
Panourile fotovoltaice pot strica acoperișul pe care sunt aplicate
Fals. Montajul panourilor fotovoltaice se face, de obicei, de către o echipă profesionistă. Aceasta are grijă ca panourile să nu deterioreze acoperișul clădirii. Montajul este inclus în prețul kit-ului sau al panourilor sau se realizează contra cost. Mai mult decât atât, fiecare panou vine cu un sistem de fixare special, iar distanța dintre panou și acoperiș este de cel puțin 6 cm.
Cât despre greutatea panourilor, acestea cântăresc în jur de 3-4 kg/m², iar acoperișul unei case suportă în jur de 10 kg/m². Dacă nu ești sigur că acoperișul casei tale suportă această greutate suplimentară, atunci ar trebui să discuți cu o echipă profesionistă pentru efectuarea unui control al acoperișului. Și nu uita, poți instala panouri solare și pe sol, nu numai pe acoperișul casei. Dar ține cont că nu trebuie să fie o zonă umbrită.
Nu rezistă în timp
Fals. Durata de viață a panourilor este de până la 30 de ani, timp în care defecțiunile vor apărea foarte rar, deoarece sunt rezistente. Totuși, dacă apar defecțiuni (micro-fisuri, crăpături etc.) cauzate de manevrarea greșită a panourilor sau de condițiile meteorologice nefavorabile, ai soluția de a repara panourile ori la fața locului, ori în cadrul unui service. Aceste reparații trebuie făcute de către persoane autorizate.
Sunt foarte greu de întreținut
Fals. Cel mai simplu mod de a întreține sistemul fotovoltaic și de a păstra eficiența lui este să te asiguri că sunt curate, printr-o curățare efectuată la 1-2 luni.
Câteva sfaturi simple de curățare:
● Utilizează apă dedurizată și detergent special pentru panourile solare;
● Nu folosi niciodată burete abraziv sau săpun solid la curățarea panourilor, deoarece riști sa le zgârii. Cea mai bună metodă de curățare este cu ajutorul unei cârpe.
Investiția nu va fi niciodată amortizată
Fals. Achiziționarea panourilor fotovoltaice reprezintă costuri ridicate la început, dar de-a lungul anilor vei face economii financiare considerabile.
Având în vedere că panourile îți generează energie curată, pe care o poți folosi pentru încălzirea locuinței și alimentarea aparatelor și echipamentelor de uz casnic, facturile la energie electrică vor fi de domeniul trecutului.
Totodată, dacă produci mai multă energie decât ai nevoie, poți injecta surplusul în rețeaua națională și primești anumite sume de bani. Partea financiară și alte aspecte sunt stabilite în contractul încheiat cu unul din furnizorii disponibili și aleși de tine. Mai multe detalii aici.
De asemenea, există programul ”Casa verde” prin care statul îți poate oferi finanțări de până la 90% din valoarea sistemului fotovoltaic.
Panourile nu funcționează noaptea
Adevărat. Panourile nu funcționează noaptea, dar bateriile solare funcționează. Sistemul de stocare pe baterii este unul de rezervă, înmagazinează surplusul de energie produs de panourile fotovoltaice sau din rețea și îl livrează rapid, când ai cea mai mare nevoie: noaptea sau, pentru sistemele on-grid, atunci când alimentarea din rețea este întreruptă.
Panourile fotovoltaice sunt o opțiune pentru cei care își doresc să beneficieze de energie curată și nelimitată. Întotdeauna vor exista îndoieli despre acest sistem, dar dacă te informezi și nu te lași influențat de mituri, cu siguranță vei descoperi că achiziționarea panourilor a fost o alegere bună. Avantajele lor sunt: durată de viață de până la 30 de ani, reduc amprenta de carbon, îți oferă independență energetică, te ajută să faci economii financiare.
Dacă ești interesat de panourile fotovoltaice, află mai multe informații din următoarele articole:
- Ghid pentru instalarea panourilor solare
- Panourile solare, soluția verde pentru prepararea apei calde menajere
- De ce trebuie să cureți periodic panourile fotovoltaice
Surse