În zilele mai călduroase, este tentant să pornești aparatul de aer condiționat sau să te așezi în fața celui mai apropiat ventilator. Dar acestea nu sunt singurele metode prin care te poți răcori. Există și alte moduri de a-ți proteja casa de căldură fără să-ți crești consumul de energie electrică.
Citește în continuare pentru a afla câteva dintre acestea.
- Ține geamurile închise. În lunile fierbinți de vară, cel mai simplu lucru pe care îl poți face pentru a menține o cameră rece fără ajutorul aerului condiționat, este să te asiguri că ferestrele sunt închise. Pentru cei dintre noi care iubesc aerul proaspăt, acest lucru poate fi destul de greu de respectat, dar funcționează. Dacă aerul din exterior este mai cald decât aerul din interior, menținerea ferestrelor închise va ajuta interiorul casei tale să rămână puțin mai răcoros. De asemenea, pentru că aproximativ 76% din lumina soarelui care intră în casa ta prin ferestre se transformă în căldură, este o idee bună să ții jaluzelele și perdelele trase.
- Închide și izolează ușile. Dacă petreci cea mai mare parte a timpului într-o singură cameră, îți recomandăm să închizi ușile camerelor pe care nu le utilizezi la fel de des – cum ar fi dormitoarele sau băile. Închiderea unor camere ale casei menține aerul mai rece concentrat într-o singură zonă și poate ajuta camera pe care o folosești cel mai des să se răcorească mai repede și să rămână mai rece pe tot parcursul zilei. Dacă ușile au goluri în partea de jos – în special cele care duc în exterior – ar fi bine să le izolezi. Benzile de etanșare sunt o opțiune ieftină și le poți monta singur.
- Nu folosi cuptorul. Dacă ai de gând să gătești la cuptori, ar trebui să amâni totul pentru o zi mai răcoroasă, pentru că nimic nu încălzește o cameră mai tare decât un cuptor încălzit la peste 200oC. Arzătoarele emit și ele, de asemenea, o anumită cantitate de căldură, deci fii strategic cu privire la aparatele de bucătărie pe care le utilizezi. Alege în schimb grătarul în aer liber sau orice altă rețetă sezonieră de vară care nu necesită căldură. Dacă este absolut necesar să folosești cuptorul, așteaptă până pe seară, când aerul exterior se răcește și deschide câteva ferestre.
- Schimbă becurile. Aparatele de bucătărie nu sunt singurele lucruri care degajă căldură inutilă în timpul verii. Becurile sunt și ele vinovate, deși mai puțin. Becurile cu incandescență degajă cea mai mare căldură irosind 90% din energia pe care o folosesc, astfel încât trecerea la becuri fluorescente sau becuri LED poate face diferența pentru a-ți menține casa rece. Un bonus suplimentar este faptul că acestea sunt becurile eficiente din punct de vedere energetic, care te vor ajuta să economisești lunar la factura de energie.
- Folosește ventilatoarele în mod corect. Dacă locuiești într-o casă fără aer condiționat, ventilatoarele sunt cel mai bun prieten al tău – atâta timp cât le folosești în mod corect. Deoarece ventilatoarele deplasează aerul mai degrabă decât să îl răcească, contează ceea ce faci cu un ventilator și locul în care îl pui. Crearea unei brize încrucișate cu ventilatoare este cel mai bun mod de a circula aerul mai rece și de a împinge aerul cald afară. Găsește cea mai răcoroasă parte a casei tale și înclină ventilatorul spre cea mai fierbinte parte a casei. Acest lucru ar trebui să ajute la aspirarea aerului mai rece dintr-o parte a casei și la împingerea aerului mai cald afară. Un alt truc este cel cu castronul de gheață. Încearcă să pui un castron mare de gheață în fața ventilatorului. Astfel, aerul rece care iese din gheață va fi suflat în cameră.
- Gestionează umiditatea. Dacă locuiești într-un climat umed, umiditatea poate face căldura verii să se simtă și mai rău. În timp ce un dezumidificator nu va reduce temperatura camerei, va ajuta la controlul aerului lipicios și greu care face ca zilele fierbinți să fie și mai incomode. Deoarece umiditatea scade viteza la care se evaporă transpirația noastră, de multe ori ne simțim mult mai fierbinți și mai transpirați pe vreme umedă, astfel încât investiția într-un dezumidificator îți poate menține casa mai confortabilă în lunile umede.
- Lasă aerul nopții să intre în casă. În cele din urmă, dacă locuiești într-o zonă în care temperatura scade noaptea, consideră-te norocos și deschide ferestrele înainte de culcare. Folosindu-te de acest avantaj, poți economisi bani și îți poți păstra casa rece. Doar asigură-te că închizi ferestrele dimineața pentru a păstra aerul rece în interior, înainte ca temperatura exterioară să crească din nou.
Este foarte important ca locuința ta sa-ți ofere cele mai bune condiții pentru a-ți desfășura activitatea, mai ales dacă lucrezi de acasă, dar și pentru a te relaxa atunci când dorești să faci asta. Temperatura încăperii în care petreci timp este foarte importantă deoarece contribuie la confortul de care ai nevoie zilnic. În zilele călduroase de vară, trebuie să ții cont de măsurile pe care le poți lua astfel încât căldura să nu îți afecteze stilul de viață în mod negativ.
Surse: