Sărbătorile vin și consumul de energie nu se limitează doar la pregătirea casei și a cadourilor. Rețeaua electrică a locuinței se încarcă și ea cu noi dispozitive care ne ajută să ținem în priză spiritul sărbătorilor. Potrivit Asociației Consumatorilor de Energie, consumul de energie electrică în lunile decembrie și ianuarie crește ciclic cu 28%, rezultând o creștere cu 19% a facturii finale, fără a ține cont de variațiile de preț.
Totuși, există modalități prin care să economisim energie și prin care să ne ținem bugetul și cheltuielile sub control. De la tipurile de iluminat folosit, și până la limitarea întrebuințării acestora pe timpul zilei, economiile se vor simți mai ales că perioada de utilizare a dispozitivelor care păstrează atmosfera de sărbătoare ține mai bine de o lună. Așadar, descoperă în continuare ce poți face ca să te bucuri de Sărbători fără grija facturilor supraîncărcate.
1. Redu numărul de instalații luminoase la minimum posibil
Tuturor ne plac instalațiile cu rol decorativ, însă nu înseamnă că ele trebuie să existe în exces și să acapareze întreaga casă. Atât pentru facturi mai mici cât și din motive estetice, poți opta pentru elemente naturale, ornamente și decorațiuni care să completeze atmosfera de sărbătoare fără pretenții energetice.
Ornamentele handmade pentru Crăciun pot deveni vedete pentru multe spații din locuință. De asemenea, poți folosi beteală, fulgi de zăpadă și alte decorațiuni de Crăciun care reflectă lumina și creează o ambianță festivă fără să obosească privirea.
2. Lasă termostatul să regleze temperatura când faci vizite
De sărbători încep și vizitele la familie sau la rude. Așa că, până îți vizitezi bunica în ajunul Crăciunului, lasă termostatul inteligent să regleze temperatura din locuința ta. După ce programul tău a fost memorat, va ajusta în mod automat temperatura când nu ești prin preajmă, astfel încât să poți economisi mai multă energie în timp ce ești pe drum.
Pe lângă că menții acasă o temperatură pe care o poți controla în funcție de programul tău, casa își păstrează atmosfera primitoare. Poți economisi în acest fel cu până la 8% energie pentru încălzire acasă.
3. Folosește instalații tip LED
Utilizarea luminilor LED este unul dintre cele mai inteligente moduri de a economisi energie în timpul sărbătorilor. Poți economisi până la 80% din energie folosind lumini LED în loc de iluminatul incandescent pe bradul de Crăciun.
Există lumini LED într-o varietate de culori, dimensiuni și forme, astfel încât să poți găsi cu ușurință o opțiune care se potrivește stilului tău de decora. De fapt, LED-urile colorate tind să fie mai eficiente decât luminile albe deoarece folosesc mai puțină energie, și de asemenea, au o durată de utilizare mai îndelungată.
4. Folosește lumina naturală pe cât posibil
În contextul reducerii perioadei cu lumină, specifică sezonului rece, este necesar un aflux de energie sub formă de căldură, precum și o creștere a necesarului de energie electrică.
Ca să îi faci față mai ușor, trage draperiile și jaluzelele ca să profiți de lumina naturală pe perioada zilei și să reduci necesitatea folosirii luminii artificiale. De asemenea, pe timpul nopții sau a lăsării întunericului inversează procesul, ca să păstrezi temperatura cât mai mare în interior și să reduci consumul.
5. Folosește cât mai economic cuptorul și plita
Cuptorul și plita contribuie foarte mult la creșterea facturii de energie electrică și gaze naturale, de aceea ar trebui folosite cât mai eficient. Iată câteva soluții pentru eficientizare a consumului acestor aparate:
- asigură-te că ușile cuptorului sunt mereu închise și folosește lumina cuptorului în loc să îl deschizi frecvent în timpul gătirii. Vei economisi astfel căldură și, de asemenea, vei reduce timpul de gătire.
- folosește vasele din ceramică și sticlă, acestea au o capacitate mai mare de reținere a căldurii decât oalele metalice.
- pregătește alte feluri de mâncare în timp ce unul se află în cuptor.
- pentru plita electrică, poți opri alimentarea cu aproximativ 5-10 minute înainte ca mâncarea să fie gata. Procesul de gătire va continua iar tu vei economisi energie în acest timp.
- folosește tigăi de dimensiuni adecvate pentru plitele electrice. O tigaie de 15 centimetri folosită pe o zonă de gătit de 17 centimetri poate pierde până la 40% din căldură.
6. Soluții pentru iluminat la exterior
Energia solară este o sursă naturală și regenerabilă, și se potrivește în contextul în care ne dorim să economisim energie în perioada sărbătorilor. Lămpile solare se încarcă natural pe parcursul zilei, iar seara se aprind și contribuie la atmosfera magică. Indiferent că iarna este blândă sau grea, ele pot rămâne la exterior întreg sezonul.
De asemenea, ia în calcul instalarea de senzori de lumină, astfel încât să economisești pe cât posibil la cheltuielile cu iluminatul spațiilor exterioare cu rol de trecere.
Concluzii
De Sărbători, obiceiurile stau la baza legăturilor dintre membrii familiei, ne umplu de energie și de liniște. Nu neglija însă să cultivi și obiceiurile responsabile de economisire, atât pentru factura proprie, cât și pentru reducerea amprentei de carbon cu fiecare sărbătoare.
Punerea în practică a sfaturilor de mai sus nu numai că îți vor asigura reducerea pierderilor de căldură și a facturilor de electricitate, dar îți vor face vacanța mai eficientă energetic și vei avea posibilitatea să investești și mai mult în cadourile pentru cei dragi.
Surse:
- https://www.cepsa.com/en/planet-energy/environment/energy-saving-for-christmas
- https://www.yellowlite.com/blogs/ways-to-save-energy/
Citește și: