Sistemele electrice din casa ta cum ar fi: PC-urile, routerele, modemurile, serverele, comutatoarele etc., pot fi în pericol de a se confrunta cu daune electrice din diferite motive. Fie că de vină este cablul necorespunzător al amplasamentului, fluctuațiile alimentării electrice sau circuitele montate incorect, este necesar să-ți iei măsuri de precauție cu ajutorul cărora să previi consecințele distructive ale accidentelor electrice.
Daca ai mai lucrat cu sistemele electrice poți să le verifici chiar tu sau poți apela la un electrician care va ști cum să lucreze în siguranță.
Iată prin ce metode îți poți proteja sistemele electrice:
- Verifică fluctuațiile sau variațiile de tensiune
Fluctuația tensiunii este un fenomen pe care probabil l-ai observat uneori acasă, poate mai ales seara, atunci când oamenii se întorc de la serviciu și consumul de energie crește – intensitatea luminoasă a becurilor cu incandescență se modifică, unele aparate se restartează etc. De obicei aceste fluctuații nu au un impact asupra sistemelor electrice.
Fluctuațiile sunt inevitabile. Plaja normală a tensiunii cu care este alimentată o casă în condiții normale, este de 230 V +/-10%. În mod normal aparatele sunt fabricate să reziste la fluctuațiile din acest interval și nu ar trebui să fie afectate.
Cauzele care pot duce la variații mari ale tensiunii (supratensiuni accidentale, goluri de tensiune sau căderi ale tensiunii) pot fi furturile de curent din zonă, modul în care s-a dezvoltat zona rezidențială în care locuiești (au fost raportate cazuri critice în care dezvoltatorii au vândut locuințe pentru care nu obținuseră un ATR corespunzător), reluarea alimentării după o întrerupere de curent și altele.
Dacă constați faptul că vecinii tăi nu au această problemă, atunci cauzele pot fi legate de propria ta instalație interioară, deci ar fi indicat să apelezi la un electrician autorizat pentru o verificare, în special dacă nu ai mai făcut acest lucru de mult timp.
Util este și să te asiguri că puterea aprobată pentru locul tău de consum în avizul tehnic de racordare este cea de care ai nevoie în prezent. Altfel, trebuie să soliciți un spor de putere.
Oricare ar fi cauza, pentru a evita defectarea aparatelor, este bine să le scoți din priză când nu le poți supraveghea și să folosești adaptoare sau prelungitoare cu protecție sau UPS-uri (UPS = Uninterruptible Power Supply), care preiau diferențele de tensiune în locul aparatelor pe care le alimentează.
Soluția cea mai ieftină o reprezintă adaptoarele cu protecție la supratensiune. Prețul unui astfel de adaptor este în jur de 15 – 30 lei.
Un prelungitor cu protecție la supratensiune oprește automat alimentarea cu energie electrică de la sistem, protejând împotriva supratensiunii recurente. Prețul unui astfel de prelungitor pleacă de la 30 – 40 lei și ajunge până la 100 – 200 lei, în funcție de lungime și numărul de prize sau funcții suplimentare cum ar fi porturi USB. Mai scumpe, în jur de 1.000 – 1.200 lei sunt derulatoarele cu tambur, care au cabluri cu lungimi de peste 30 metri și care sunt utilizate de obicei în scop industrial.
Un UPS este un sistem mai avansat, care oferă o soluție inteligentă pentru protecția echipamentelor sensibile la fluctuațiile de curent de la birou sau de acasă. Prețul unui astfel de UPS pentru uz casnic pleacă de la 100 – 200 lei. Acesta variază în funcție de dotări și specificații: număr de prize, număr de porturi USB, afișaj electronic, ecran tactil, control de la distanță etc. Sunt UPS-uri care costă și peste 30.000 lei, utilizate spre exemplu pentru a proteja servere sau rețele importante.
- Vezi dacă circuitele de alimentare sunt împământate corect
Cablarea la sol este responsabilă pentru devierea majorității tensiunilor. Atunci când cablurile la sol sunt compromise, supratensiunile nu au o cale eficientă de suprimare. Serverele, calculatoarele și echipamentele de rețea pot suferi ulterior daune semnificative.
Multe modele de UPS și protectoare de supratensiune vor aprinde un led de avertizare dacă priza în care sunt conectate nu este împământată în mod corespunzător. Poți găsi la majoritatea magazinelor hardware testere de circuit, pe care dacă le conectatezi la o priză, îți confirmă dacă circuitele sunt împământate corect.
- Nu supraîncărca circuitele
Prin suprasolicitarea prizelor cu tot felul de cabluri, nu faci altceva decât să înmulțești cerințele de putere plasate pe circuitul la care sunt conectate acele prize. Plasarea unor cereri excesive pe un circuit poate duce la întreruperi ale puterii intermitente, variații largi ale energiei electrice și chiar pericole de incendiu, deoarece circuitele suprasolicitate depășesc limita de siguranță.
- Testarea surselor de alimentare
Componentele electronice dintr-un computer cum ar fi: motoarele de pe hard disk, memoria RAM, plăcile video și plăcile de bază sunt sensibile la fluctuații minore ale alimentării cu electricitate. Chiar dacă ai testat circuitele, ai verificat împământarea iar UPS-urile sau protecțiile de supratensiune sunt instalate, sursa de alimentare a sistemului tot poate provoca pagube electrice pentru un computer sau un server.
Sursele de alimentare cu funcționare defectuoasă trebuie înlocuite imediat pentru a proteja componentele de deteriorarea electrică și de potențialele pericolele de incendiu. Dacă o sursă de alimentare a distribuit energie electrică excesivă către un sistem, ar fi o idee bună să testezi placa de bază, procesorul, memoria și alte componente pentru a te asigura că acestea funcționează la parametri normali.
- Menține temperaturile de funcționare corespunzătoare
Temperatura este un inamic recunoscut al PC-urilor, comutatoarelor de rețea, firewall-urilor, serverelor și al altor echipamente. Temperaturile ridicate pot afecta negativ sursele de alimentare, putând provoca deteriorarea componentelor interne ale unui sistem. Temperaturile ridicate pot de asemenea să împiedice electronica internă a unui dispozitiv UPS să funcționeze corect, lăsând astfel riscurile sistemelor și echipamentelor conectate. Asigură-te că temperatura spațiului în care funcționează diferite sisteme electrice este între 19 și 24oC.
Protejează-te de daunele electrice rezultate din supraîncălzire asigurându-te că sistemele primesc o răcire corespunzătoare. Când are loc întreținerea de rutină a sistemelor, verifică dacă ventilatoarele și serverele funcționează corect și nu sunt obstrucționate.
Dacă știi că în zona în care locuiești sunt de obicei fluctuații de tensiune, atunci ia în calcul achiziția unor sisteme de protecție. Este mai ieftin să investești în astfel de sisteme decât să înlocuiești aparatele deteriorate.
Surse: