Oferta de termostate ambientale de pe piață este foarte diversificată în ceea ce privește tipurile și modelele, ceea ce poate face dificilă alegerea unui termostat potrivit. De aceea, îți prezentăm mai jos cum să alegi un termostat în câtiva pași simpli.
Ce este termostatul?
Este un mic aparat care îți oferă posibilitatea de a regla, programa și menține temperatura pe care o dorești în locuința ta, fie că folosești o centrală termică sau un aparat de aer condiționat. Funcționează simplu, cu ajutorul unor senzori care măsoară variațiile de temperatură ambientală și în funcție de valoarea setată de tine pornește sau oprește sistemul de încâlzire sau răcire pentru a menține temperatura dorită în locuință. Trebuie să știi de la bun început că poți folosi un astfel de dispozitiv doar atunci când spațiul în care îl vei instala nu depășește 80 de metri pătrați. Pentru o suprafață mai mare sunt necesare sisteme mai complexe.
De ce să iau unul?
Este recomandat să achiziționezi un termostat deoarece te poate ajuta să menții confortul termic în locuința ta și să controlezi consumul de energie. Termostatele moderne au comenzi care îți permit să setazi și să personalizezi temperaturile pe tot parcursul săptămânii, astfel încât să le poți adapta perfect la programul tău. Acest lucru nu numai că este mai convenabil, dar și maximizează eficiența sistemului tău de încălzire, ceea ce duce la un confort și economii mai mari. Instalarea unei noi generații de termostate programabile este una dintre cele mai simple modalități de a îmbunătăți confortul și de a reduce costurile cu energia cu până la 30%.
Cum îl aleg?
Alegerea unui termostat depinde de tipul de sistem de încălzire și răcire din locuința ta, de modul în care dorești să utilizezi termostatul și de opțiunile pe care le dorești disponibile.
Pasul 1:
Află ce termostat este compatibil cu tipul tău de sistem de încălzire și aer condiționat
Primul pas în alegerea termostatului este să știi cu ce lucrezi, astfel încât să știi ce cauți. Este important să identifici ce sistem de încălzire / răcire ai în locuință pentru a te asigura că noul tău termostat va fi compatibil.
Identificarea sistemului este necesară deoarece, de exemplu, pentru centralele pe gaz se poate achiziționa aproape orice tip de termostat însă situatia se schimba dacă ai o centrală pe lemne, solutia potrivită în acest caz fiind un termostat bimetal cu imersie sau unul cu sondă.
Poți folosi un termostat dacă ai o central termică pe gaz, pe lemne, un sistem de încălzire electric prin pardoseală, radiatoare electrice, aparatele de aer condiționat sau ventiloconvectoare.
Pasul 2:
Află care sunt tipurile de termostat
Există mai multe tipuri de termostate, dintre care puteți alege în funcție de preferințe.
Manual: trebuie să schimbi manual temperatura în funcție de cum fluctuează aceasta.
Digital-neprogramabil: Are comenzi tot manuale dar în plus oferă confortul unui afișaj LCD.
Programabil: poți seta un astfel de termostat pentru a schimba automat temperatura în sus sau în jos în timpul zilei, astfel încât să nu-ți mai faci griji.
Telecomandat: poți să-l controlezi de la distanță, este conectat printr-un hub la serviciul de internet al locuinței tale. Îți permite să-l controlezi de la distanță de pe un telefon smart, tabletă sau laptop. Dacă dorești un astfel de termostat este important să te asiguri că acesta este compatibil cu sistemul de operare pe care-l ai pe device-urile tale.
Cu învățare: acesta este cel mai avansat și mai eficient din punct de vedere energetic din noua generație de termostate. Este ca un termostat programabil, dar nu trebuie să fie programat manual. Pe măsură ce îl utilizezi, acesta învață obiceiurile și preferințele tale. Totodată, fac lucruri interesante, de exemplu oferă rapoarte energetice. Acestea pot fi, de asemenea, conectate la Wi-Fi și controlate de la distanță.
După ce te-ai decis asupra tipului pe care-l dorești trebuie să alegi un model. Aici este bine să ții cont de caracteristicile care determină performanța unui termostat și anume: histereza, sensibilitatea și alimentarea.
- Histereza este diferența de temperatură dintre ceea ambientală și cea setată. Un termostat eficient va porni sistemul de încâlzire când înregistrează o diferență de până la 2 grade Celsius între cele două valori.
- Sensibilitatea înseamnă acuratețea termostatului. Cele mai multe termostate înregistrează temperatura din grad în grad Celsius dar poți opta pentru unul mai sensibil care sesizează jumătăți de grad.
- Modul de alimentare – funcționează prin alimentare la priză, fie cu baterii.
Îți recomandăm să achiziționezi un model cât mai performant, în limita bugetului tău, chiar dacă este mai scump merită. Îți vei recupera banii în timp.
Pasul 3:
Instalarea termostatului
Unde îl montez? Specialiștii recomandă pentru o temperatură confortabilă să montezi termostatul în camera care nu este nici cea mai călduroasă, nici cea mai răcoroasă. Înălțimea potrivită de la podea este de 1,5 metri iar amplasarea trebuie să fie la cel puțin 1 metru de ferestre.
Cum îl instalez? Instalarea se face conform instrucțiunilor fabricantului. Dacă le-ai citit temeinic și încă ai îndoieli mai bine apelează la un specialist. Dacă nu te-ai speriat atunci urmează întocmai instrucțiunile.
De regulă etapele montării/înlocuirii unui termostat de perete sunt următoarele:
- Verifică tensiunea termostatului, aceasta trebuie să fie la fel ca tensiunea centralei.
- Oprește alimentarea electrică de la tabloul central de electricitate pentru a lucra în siguranță;
- Scoate panoului frontal al vechiului termostat;
- Verifică cu un tester dacă electricitatea este într-adevăr oprită;
- Etichetează firele si bornele la care au fost legate;
- Fă o poză să ai un reper visual despre cum sunt legate firele, este posibil să ai nevoile ulterior;
- Montează placa de fixare pe perete a noului tău termostat, dacă este diferită de cea a termostatului înlocuit va trebui să dai găuri pentru fixare;
- Leagă firele la noul termostat corespunzator instructiunilor de montaj;
- Introdu bateriile potrivite daca termostatul este alimentat cu acumulatori;
- Porneste alimentarea cu energie electrică.
- Testează termostatul. Acesta ar trebui să arate temperatura ambientală. Setează cu ajutorul butoanelor plus-minus o valoare mai mare si vei observa, dacă funcționează, că centrala va porni pentru a încălzi camera la temperatura setată. Poți să oprești centrala prin setarea unei temperaturi mai mici decât cea din camera. Pentru cel mecanic se utilizeaza butonul on/off.
Pasul 4:
Alege opțiunile de programare
Dacă ai ales un termostat programabil, mai ai o decizie de luat. Poți să-l personalizezi având la dispoziție o gamă largă de opțiuni de programare. De exemplu, există o opțiune de programare pentru o săptămână întregă care îți permite să setezi temperatura dorită pentru fiecare zi.
Există, de asemenea, o opțiune de programare care-ți permite un program pentru zilele lucrătoare ale săptămânii și un program separat pentru sâmbătă și duminică. Fiecare dintre aceste opțiuni are perioade orare diferite, astfel încât să poți seta temperatura pentru diferite momente ale zilei, dimineața, după-amiaza, seara și noaptea.
Ce tempertură este recomandată să setez? Tendințele privind temperatura din sufrageriile europenilor arată, conform studiului “Trăind în Europa” al E.ON și Kantar EMNID din 2016, că cei mai mulţi dintre români preferă ca în sufrageriile lor temperatura să fie undeva între 20 şi 23 de grade Celsius.
Termostatul are rolul să-ți ofere confortul dorit, setează deci temperatura pe care o dorești în zilele și intervalele orare când ești acasă și programează termostatul să reducă temperatura când ești plecatpentru a reduce consumul. Nu uita că la o temperatură de peste 20 grade Celsius, fiecare grad în plus înseamnă un consum suplimentar de circa 2% pentru o centrală de gaz.
Surse: