Construiești o casă sau doar îți renovezi locuința și te gândești ca încălzirea să fie prin pardoseală? Nu ești totuși sigur că ar fi cea mai bună soluție pentru că ai auzit tot felul de discuții contradictorii? Îți venim noi în ajutor și demontăm câteva mituri care te pot ajuta să iei mai ușor o decizie.
Încălzirea prin pardoseală este un mijloc de încălzire casnic ca oricare altul. Acesta poate fi utilizat ca sistem de încălzire auxiliar, dar și ca sistem de încălzire centrală.
MIT #1: Încălzirea radiantă este o tehnologie nouă, nu suficient cunoscută
Unii dintre noi cred că încălzirea radiantă este o tehnologie nouă pe piața de profil și ca orice tehnologie nouă este prea puțin testată și verificată. Acest lucru nu este adevărat. Hipocaust (în greacă) sau hypocaustum (în latină) este denumirea dată unui sistem de încălzire centrală, folosit în antichitate și evul mediu, bazat pe încălzirea în pardoseală, care funcționează prin circulația aerului cald pe sub o podea dublă și prin pereți dubli. Principiul, cunoscut în Grecia antică încă din secolul IV î.e.n., a fost preluat în Roma antică, unde era utilizat în special în terme. Câteva secole mai târziu, Frank Lloyd Wright a revizuit acest proces de încălzire și a contribuit la reintroducerea acestei tehnologii în viața cotidiană.
MIT #2: Sistemele radiante încălzesc podeaua, nu casa
Această afirmație nu este complet falsă, dacă ne gândim la materialele folosite pentru sistemul de încălzire și la calificarea celui care realizează instalația. Dar, utilizând un echipament complet și corect integrat în podea putem avea căldura necesară pentru confortul personal în propria locuință. Prin urmare, trebuie să ne asigurăm că instalarea este efectuată de un tehnician calificat.
MIT #3: Odată cu creșterea căldurii, sistemele radiante sunt sortite eșecului
Trebuie să lămurim din start că nu căldura se ridică și încălzește ambientul, ci mai degrabă aerul cald. Acest lucru se datorează faptului că, în comparație cu alte sisteme, încălzirea prin pardoseală transmite energia prin radiație termică. Datorită acestui sistem de încălzire, căldura este transmisă tuturor entităților care intră în contact cu podeaua: fie că este vorba de obiecte sau ființe. Mai mult, pentru că instalația în sine este protejată de șapă, fiabilitatea este mai ridicată. Spre deosebire de calorifer, acest sistem de încălzire nu este supus factorilor de mediu – șocuri, lovituri etc.
MIT #4: Încălzirea radiantă nu încălzește imediat mediul înconjurător
Nu toate sistemele de încălzire radiantă sunt egale. Cu toate acestea, cele mai puțin eficiente sunt cele cu tuburi hidraulice amplasate în plăci groase de beton deoarece acestea necesită timp pentru a se încălzi sau răci. Dar sunt metode care ne ajută să depășim acest neajuns. De aceea trebuie să contactăm un specialist, care ne poate oferi informațiile cele mai actuale în domeniu (în materie de proiectare și echipamente) astfel încât să obținem cele mai bune rezultate de la sistemul casnic de încălzire.
MIT #5: Încălzirea prin pardoseală nu oferă un control de precizie
Fals, sistemele de încălzire prin pardoseală oferă de fapt un control foarte eficient, fiind foarte potrivite pentru încălzirea parțială a spațiului avut în vedere. Cu acest tip de sistem, se poate seta ușor și rapid temperatura potrivită pentru diferitele încăperi din casă.
MIT #6: Încălzirea în pardoseală este mult mai scumpă decât încălzirea cu calorifere
Prețul de instalare a încălzirii prin pardoseală este cu 30% mai mare decât încălzirea cu ajutorul caloriferelor tradiționale, dar investiția într-un astfel de sistem se amortizează odată cu trecerea timpului. Pe termen lung, încălzirea în pardoseală duce la o economie de 15% în comparație cu sistemul de încălzire cu clasicele calorifere. Dacă se alege și o centrală termică în condensare sau pompă de căldură, economiile sunt și mai mari.
MIT #7: Încălzirea prin pardoseală este de fapt încălzire electrică
Sistemele prin pardoseală sunt alimentate cu energie electrică, dar sistemul hidraulic funcționează cu apă caldă și încălzire centrală. Există, de asemenea, o opțiune de conectare a unui sistem de încălzire prin pardoseală la o pompă de căldură. Iar pompa de căldură necesită puțină energie electrică pentru că ea se bazează în mare parte pe energie regenerabilă.
MIT #8: Încălzirea prin pardoseală se instalează doar în podea
Deși pare a fi un pic surprinzător, sistemul de încălzire prin pardoseală se poate monta și în alte locuri decât direct pe podea. Astfel că, dacă nu dorim să schimbăm pardoseala, sunt soluții: se poate instala în pereți sau pe tavan pentru ca încălzirea să fie mai rapidă. De asemenea, se poate utiliza aproape sub orice tip de pardoseală finită, cu condiția unei dimensionări adecvate: gresie, marmură, piatră naturală, parchet (laminat sau stratificat), linoleum, PVC, mocheta, covor etc. Un alt aspect important este faptul că încălzirea în pardoseală nu necesită spațiu suplimentar, ca în cazul încălzirii cu calorifere, și în plus scapi și de grija „compatibilității” sistemului de încălzire cu mobilierul sau perdelele.
MIT #9: Încălzirea prin pardoseală este nesănătoasă
Încălzirea prin pardoseală nu reprezintă niciun risc pentru sănătate, ci este chiar recomandată persoanelor sensibile deoarece previne circulația particulelor de praf care pot provoca alergii sau îmbolnăviri. Mai mult, acest tip de încălzire conferă o umiditate mai bună, fără acarieni și mucegai, ceea ce este de mare ajutor pentru persoanele alergice sau cu probleme respiratorii.
MIT #10: Încălzirea prin pardoseală se montează numai în case noi
Montarea instalației în pardoseala unei case aflate în construcție este mult mai facilă deoarece sistemul este dimensionat corespunzător încă din faza de proiect. Totuși se poate monta și în pardoseala unei case deja construite sau a unui apartament de bloc, sistemul de încălzire prin pardoseală fiind adaptabil oricărui spațiu.
Surse:
Totul despre Încălzirea în pardoseală: montare, avantaje, prețuri
10 Mituri despre Sistemele de Încălzire în Pardoseală (customenergy.ro)
Mituri despre încălzirea în pardoseală
7 Mituri despre încălzirea prin pardoseală
Citește și:
Încălzirea prin pardoseală: o opțiune pentru locuința ta? | Despre Energie (despre-energie.ro)