Ce înseamnă un număr tot mai mare de mașini electrice? Evident, un necesar din ce în ce mai mare de stații de încărcare. Este mai rentabil să ai o stație acasă la tine sau să încarci în oraș? Dacă vreau să am propria mea stație, ce trebuie să știu neapărat? Oare cât mă costă? Dacă ți-ai pus aceste întrebări, atunci te ajutăm cu răspunsuri în cele ce urmează.
Ai condus vreodată o mașină electrică sau ai fost pasager în una? Ce se aude când demarezi? Mai nimic, doar un vâjâit discret, dar cam asta e tot! Sunt silențioase și foarte ușor de condus, comparativ cu mașinile pe benzină sau motorină și, chiar dacă nu ești un profesionist, șofatul devine o plăcere când ai un astfel de automobil la dispoziție.
Așadar, nu e de mirare că mașinile electrice sunt pe val și nu numai în Europa, ci chiar și în România. După câțiva ani, când a fost percepută ca fiind într-o fază de stagnare ușoară, mobilitatea electrică ia acum viteză mai ales datorită modalităților de bonusare la achiziție oferite de majoritatea guvernelor statelor membre UE. De exemplu, numai în Germania, numărul de autoturisme electrice (în circulație) a depășit pragul de 1 milionunități la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, potrivit Agenției Federale pentru Automobile (KBA), iar obiectivul stabilit până în 2030 este foarte ambițios: 15 milioane de unități!
Și în România, statul vine anual cu programe de reînnoire a parcului auto, ceea ce se reflectă pozitiv și asupra achizițiilor care se fac în acest sens. Comparativ cu înmatriculările din 2021, anul trecut cele de autovehicule electrice au crescut cu 83,6%, pentru plug-in hybrid cu 32,4%, iar full hybrid cu 30,8%, conform datelor statistice comunicate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).
1.Ce este o stație de încărcare auto?
Simplu: un sistem construit din două sau mai multe puncte individuale de încărcare. Stațiile de încărcare au între 3 și 5 locuri disponibile și sunt montate în special în parcările de la mall-uri, supermarketuri, centre comerciale, dar și în afara orașelor, pe așa-zisele autostrăzi electrice. Dacă ești curios câte stații de încărcare sunt în orașul tău, intră aici și vezi! Pe lângă aceste stații publice, mai sunt și cele instalate in-house, adică acasă la posesorii de mașini electrice.
2. Care este rolul unei stații de încărcare?
O stație de încărcare este un adaptor între rețeaua de electricitate și mașina electrică, care oferă compatibilitate între curentul din rețea și autovehiculul pe care dorim să îl încărcăm. Totodată, are un rol în siguranța utilizatorului și protecția acestuia față de orice risc de electrocutare. Protejează totodată autovehiculul și rețeaua electrică de avarii nedorite.
3. Ce trebuie să știu înainte de a instala o stație de încărcare?
Conform unei analize realizate de experții FEL România, pentru a stabili o soluție pentru instalarea, la o casă, a unei stații de încărcare a unei mașini electrice trebuie să ținem cont de:
- puterea disponibilă avizată de la distribuitorul de energie electrică;
- tipul de branșament, care poate fi monofazat sau trifazat;
- capacitatea bateriei mașinii tale;
- puterea de încărcare a mașinii.
4. Cum aflu tipul instalației electrice și puterea instalată?
Tipul instalației și puterea acesteia sunt menționate în Avizul Tehnic de Racordare (ATR) al locației. Aceste informații sunt menționate, de regulă, și pe factura de consum de energie electrică. În caz contrar, poți apela fie la furnizorul tău, fie la operatorul de distribuție din zona locului de consum.
5. Cât costă o stație de încărcare electrică in-house?
Conform site-urilor de profil, prețul unei stații de încărcare la domiciliu, de altfel și cel mai comod loc de a încărca vehiculul tău, pornește de la 2.000 de lei și poate chiar depăși 18.000 de lei, în funcție de puterea de încărcare. Dar nu trebuie neglijate nici ofertele pe care le au furnizorii de energie pe acest segment. De exemplu, în funcție de puterea instalată acasă și de puterea mașinii tale, poți alege unul dintre modelele de stații disponibile în ofertele acestora. Beneficiezi și de vizita expertului la locație ori de consultanță specializată în cazul în care nu ești sigur de alegerea ta. În plus, unele pachete includ servicii complete, de la transport, instalare, mentenanță, până la suport telefonic.
6. Câte tipuri de stații de încărcare sunt și cât durează încărcarea efectivă a unei mașini electrice?
Durata încărcării depinde de puterea stației dar și de puterea la care se încarcă autovehiculul. Există trei tipuri de stații de încărcare:
- fast charging (putere 7-22kw) sunt cele mai uzuale: le găsim în zonele comerciale, malluri etc., dar se pot instala și in-house; o încărcare completă durează aproximativ 4 ore;
- slow charging (putere 3 kw), care asigură o încărcare completă în jur de 8 ore;
- rapid charging (putere 45-50 kw) sunt destul de rare în România și nu orice fel de autovehicul este compatibil cu acestea.
E bine de știut: și dacă alegi să încarci la o stație cu o putere mare, mașina se va încărca tot la puterea ei maximă!
7. Cum se încarcă mașinile electrice?
Mașinile electrice folosesc baterii pentru a alimenta un motor electric. Acestea sunt încărcate utilizand curent continuu (CC). Având în vedere că rețeaua de electricitate folosește curent alternativ (CA), este necesară o transformare a acestuia, ceea ce face de altfel fie mașina, fie stația.
8. Ce cabluri sunt necesare pentru încărcare?
Orice dispozitiv electric (telefon, laptop etc.) conectat la o priză funcțională, transformă prin încărcător puterea CA pe care o primește de la rețea în curent continuu (CC), astfel încât să încarce bateria din dispozitiv. În ceea ce privește cablurile de încărcare, acestea sunt disponibile în patru moduri:
- modul I, utilizat numai pentru vehicule electrice ușoare (biciclete electrice, scutere etc.);
- modul II, necesare pentru încărcarea mașinilor electrice și care pot fi conectate la priza de uz casnic cu condiția ca vehiculul să aibă o putere maximă de 2,3 kW;
- modul III, cel mai utilizat pentru încărcarea cu tipul de curent alternativ și care conectează vehiculul la o stație dedicată pentru mașini electrice;
- modul IV, utilizate la încărcarea rapidă, sunt concepute pentru a transfera puterea de încărcare CC mai mare și sunt frecvent răcite cu lichid pentru a face față căldurii.
9. Ce prize sunt necesare pentru încărcarea mașinilor electrice?
Avem două categorii: pentru stațiile de putere până în 22 kW există cablul Type 2 (cu încărcare în curent alternativ), iar pentru stațiile de putere mare (24-400 kW), avem două tipuri de conectori: CCS și CHAdeMo (în funcție de producătorul mașinii).
10. Cât costă să încarci o mașină electrică?
Potrivit switcher.ie, România este pe locul 5 în topul celor mai scumpe țări din Europa pentru a încărca o mașină electrică. Costul mediu de încărcare este 21,01 euro, costul mediu 100 km: 6,12 euro iar costul/kWh: 0,341 euro. Pe primul loc se află Danemarca (costul mediu de încărcare 36,17 euro, cost mediu 100 km: 10,53 euro), urmată de Belgia, Cehia, Italia, iar la polul opus găsim Kosovo (3,92 euro, respectiv 1,14 euro), Georgia și Serbia.
Surse:
Comunicat presa-Piata auto Iulie 2023.docx (apia.ro)
Harta Statii de Incarcare Masini Electrice (webshow.ro)
Statii de incarcare AC – Statii incarcare masini electrice – Electrice & Fotovoltaice – spy-shop.ro
Statii de incarcare pentru masini electrice | E.ON (eon.ro)
E-Mobility is heading towards the energy transition | E.ON (eon.com)
Fast Charge DC 50 kW | Statii de incarcare DC – Fast charging (evconnect.ro)
The Cost of Charging Electric Cars in Europe and UK | EV rates | EV insurance (switcher.ie)
Citește și:
Clasică sau electrică? Cum să calculezi eficiența când cumperi o mașină
Vrei să ai propria stație de încărcare a mașinii tale electrice? Află ce trebuie să faci
Statistici privind parcul auto din România
Mai bine de o treime dintre români ar cumpăra o mașină electrică