Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Scăderea emisiilor de CO2 în România în 2019

România a înregistrat, anul trecut, o scădere cu 4,3% a emisiilor de dioxid de carbon generate de producția de electricitate.

România a înregistrat, în 2019, o scădere cu 4,3% a emisiilor de CO2 produse din arderea combustibililor fosili (în principal petrol și produse din petrol, cărbune, turbă și gaz natural) utilizați pentru producția de electricitate, față de anul precedent, potrivit Eurostat, oficiul de statistică al Uniunii Europene.

Astfel, România se situează la nivelul mediei europene. Cea mai importantă scădere a fost înregistrată în Estonia (-22,1%), iar cea mai mare creștere în Luxemburg (+7,5%). 

Emisiile de CO2 contribuie major la încălzirea globală și reprezintă aproximativ 80% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană. Nivelul acestora este influențat de o multitudine de factori, între care: condițiile climatice (de ex. iarnă foarte rece/lungă sau vară foarte caldă), creșterea economică, dimensiunea populației, transporturile și activitățile industriale.

Importurile/exporturile de produse cu conținut energetic ridicat au un impact major asupra nivelul emisiilor de CO2, acestea fiind înregistrate în țara în care combustibilii fosili sunt arși pentru diverse scopuri: producerea de energie electrică, producția de oțel etc. De exemplu, importul de cărbune pentru generarea de electricitate duce la creșterea emisiilor de CO2 în țara importatoare, în schimb, la importul de energie electrică, emisiile de CO2 sunt raportate în țara exportatoare.

Creșterea prețului certificatelor de carbon în 2019 (> 25 € / t CO2) a determinat în multe țări, din motive de rentabilitate, o scădere clară a consumului de combustibili fosili solizi (cărbune, șisturi bituminoase și nisipuri petrolifere) pentru generarea de electricitate.

Pentru a compensa reducerea consumului de combustibili solizi, țările folosesc mai mult gaz natural și mai multe surse regenerabile pentru generarea de electricitate și/sau importul de electricitate.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *