Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

România a devansat la producția de energie solară fotovoltaică țări precum Franța sau Austria

Circa 2,8% din totalul energiei electrice produse în România provine de la panouri fotovoltaice, potrivit unor estimări ale Agenției Internaționale a Energiei (IEA), realizate prin analiza capacității fotovoltaice instalate la sfârșitul anului 2019.

Cap de listă, conform acestei estimări, este Honduras cu aproape 15% din totalul de electricitate provenind de la panouri fotovoltaice. Locurile doi și trei sunt ocupate de Israel – cu 8,7%, respectiv Germania – cu 8,6%. Sub România în ceea ce privește ponderea energiei generate de PV se situează, conform analizei menționate, Portugalia (2,7%), Franța (2,4%), Austria (2,2%), dar și alte țări precum Slovacia, Suedia, Norvegia și Finlanda.

Europa devenise încă din anul 2008 cea mai mare piață pentru fotovoltaice, acoperind la acel moment peste 70% din piața globală. În același an, Parcul Fotovoltaic Olmedilla din Spania – cea mai mare centrală fotovoltaică din lume (60 MWh) – genera energia solară necesară pentru a alimenta 40.000 de case timp de un an întreg.

Producția de energie a Uniunii Europene din energia eoliană și solară a depășit, anul trecut, pentru prima data producția de energie pe bază de cărbune. Acest lucru validează faptul că soluțiile pentru producerea de energie din resurse regenerabile au devenit la fel de competitive sau chiar mai ieftine decât combustibilii fosili.

Panourile solare și turbinele eoliene nu mai sunt o noutate în peisajul european. În mare parte, acest lucru se datorează creșterii activității pieței. De exemplu, costul producției de energie solară a scăzut cu 75% între 2009 și 2018. Mai mult, în 2014, energia eoliană onshore a devenit mai ieftină decât cea produsă din cărbune, gaz sau resurse nucleare.

Se preconizează pentru următorul deceniu o creștere continuă a surselor regenerabile de energie. Creșterea producției de energie solară, de exemplu, va fi determinată în mare parte de creșterea autoconsumului și de instalarea tot mai frecventă a panourilor fotovoltaice pe acoperișuri. 

Acest lucru îi conferă Uniunii Europene un avantaj competitiv, contribuind la stimularea creșterii economice și la crearea de locuri de muncă. 

Industria solară fotovoltaică crease, până în anul 2016, 81.000 de locuri de muncă cu normă întreagă. Este estimat ca aceeași industrie să susțină aproape 175.000 de locuri de muncă cu normă întreagă în anul 2021, respectiv între 200.000-300.000 de locuri de muncă în 2030.

Surse:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *