Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ANRE: Operatorii de distribuție a gazelor au realizat, anul trecut, investiții de peste 387 milioane de lei

Valoarea investițiilor realizate de către operatorii sistemului de distribuție a gazelor naturale la nivel național în anul 2019 a fost de 387,5 milioane lei, înregistrându-se o creștere cu aproximativ 24 milioane lei (6%) față de valoarea investițiilor realizate în anul 2018, potrivit unui raport al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Împreună, Delgaz Grid SA și Distrigaz Sud Rețele SRL au realizat în anul 2019 investiții de aproximativ 315 milioane lei, reprezentând 81,2% din valoarea totală a investițiilor realizate în întreg sistemul de distribuție a gazelor naturale la nivel național.

Una dintre principalele obligații legale ale operatorilor de distribuție a gazelor naturale este aceea a menținerii siguranței sistemelor de distribuție a gazelor naturale. În acest sens, efortul investițional al operatorilor se distribuție este preponderent axat pe reabilitarea și modernizarea rețelei de distribuție, în vederea asigurării securității în exploatare, a continuității în alimentarea consumatorilor, a creșterii eficienței acesteia prin scăderea consumului tehnologic și a creșterii fiabilității prin reducerea numărului și duratei întreruperilor neprogramate.

De asemenea, operatorii de distribuție a gazelor naturale au transmis ANRE planuri de investiții pentru cinci ani, valoarea medie anuală estimată pentru perioada 2019-2023 fiind de cca. 425 milioane lei.

Distrigaz Sud Rețele și Delgaz Grid au programat pentru anul 2020 investiții în valoare totală de aproximativ 224 milioane lei, respectiv de 176 milioane lei, acestea reprezentând aproximativ 46,4%, respectiv 36,4% din valoarea totală programată pentru anul 2020 de către toți cei 33 de operatori ai sistemului de distribuție a gazelor naturale din România.

Sistemul național de gaze naturale a fost extins cu 5.679 km

Potrivit raportului ANRE, cei 33 de operatori de distribuție a gazelor naturale din România dețineau, la sfârșitul anului 2019, conducte de distribuție a gazelor naturale și racorduri aferente acestora în lungime totală de peste 56.694 km. Din această lungime, o pondere de 64,63% era reprezentată de conducte din polietilenă, care au cunoscut o dezvoltare accentuată în ultimii 20 de ani.

Astfel, din totalul de 56.694 km, reprezentând lungimea sistemului de distribuție la nivel național, o pondere de peste 26% este dată de sistemele care au o vechime mai mică de 10 ani, iar 43,49% dintre ele au o vechime cuprinsă între 10 și 20 de ani. Pe de altă parte, 23,29% reprezintă conducte și racorduri cu vechimea între 20 și 30 de ani, în timp ce doar 6,74% au o vechime mai mare de 30 de ani. Prin comparație cu anul gazier precedent se remarcă extinderea sistemului național de gaze naturale cu 5.679 km, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă a acesteia, cu circa 11%.

Conform raportului, anul trecut s-a înregistrat o creștere de circa 5% a ponderii sistemelor de distribuție din polietilenă față de anul gazier precedent, fapt care denotă modernizarea rețelelor prin reducerea numărului de conducte și racorduri din oțel.

Aspecte pozitive se evidențiază și în ce privește sistemele cu o vechime mai mare de 40 de ani, ceea ce reflectă efortul operatorilor de a înnoi conductele învechite, fapt care reduce riscul apariției întreruperilor neplanificate pentru remedierea avariilor și îmbunătățește starea tehnică a sistemelor de distribuție.

Reducere semnificativă a duratei de racordare

În anul gazier 2018-2019 a fost înregistrată de către toți operatorii de distribuție (OD) o creștere de circa 16% a numărului cererilor de racordare față de perioada 01.10.2017-30.09.2018, medie ce a stat și la baza estimării volumelor de lucrări previzionate a fi contractate cu operatorii economici care execută lucrările. Pentru cele 29.066 racorduri pe care operatorii sistemelor de distribuție le-au pus în funcțiune în perioada 01.10.2018-30.09.2019, a rezultat o durată medie de realizare a acestora de 115 zile, calculată de la data înregistrării depunerii de către solicitant a cererii însoțite de documentația completă. Îmbunătățirea față de anul gazier precedent este una majoră, de circa 52 de zile, ceea ce reprezintă o reducere semnificativă a duratei de racordare, ca urmare a implementării de către operatori a unor proceduri și măsuri care au condus la eficientizarea întregului proces de racordare.

Pe de altă parte, pentru cele 2.078 extinderi/redimensionări ale obiectivelor/conductelor de gaze naturale puse în funcțiune de operatorii sistemelor de distribuție în perioada 01.10.2018-30.09.2019, s-a înregistrat un termen mediu de realizare de 216 zile, calculat de la data depunerii de către solicitant a cererii însoțite de documentația completă, respectându-se astfel termenul legal de 270 zile. Și în acest caz s-a înregistrat o îmbunătățire a timpului de așteptare a solicitanților, diferența față de anul gazier precedent fiind de 25 de zile.

Potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică (INS), în anul 2019, numărul localităților în care au fost distribuite gaze naturale a fost de 955, dintre care 247 de municipii şi oraşe.

Volumul gazelor naturale distribuite a fost de peste 9 miliarde de metri cubi, iar aproximativ o treime au fost destinate consumului casnic, reprezentând 34,1% faţă de volumul total al gazelor naturale distribuite. Din volumul total al gazelor naturale distribuite, 89,1% au fost distribuite numai în mediul urban.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *