Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Cum și-a construit un ieșean o casă independentă energetic: costuri și rezultate

Ciprian Macsim din județul Iași este autodidact în sustenabilitate și autorul propriei case eco. Este vorba despre un proiect prin care a construit singur, de la zero, o casă inteligentă și eficientă energetic, încălzită cu o pompă de căldură, alimentată la rândul ei de panouri fotovoltaice – proiect luat literalmente în propriile mâini.

„Dintotdeauna am avut un mare interes pentru metodele alternative de producere a curentului și a căldurii, considerând metodele clasice costisitoare, ineficiente în timp și dăunătoare mediului înconjurător. De aici a plecat ideea acestui proiect personal de a construi o casă care să nu fie doar confortabilă, dar şi cât mai prietenoasă cu mediul înconjurător”, ne spunea în urmă cu mai bine de 3 ani Ciprian Macsim, din localitatea Vânători, județul Iaşi, la scurt timp după câștigarea secțiunii Do It Yourself a concursului E.ON Energy Globe Award România.

Dorința lui a fost să îşi construiască o casă independentă energetic, cu minimum de cheltuieli și documetându-se singur. A ales, totodată, să se folosească de resursele inepuizabile pe care natura ni le pune la dispoziție pentru a produce căldură și energie electrică.

Am discutat din nou cu el pentru a afla cum a finalizat lucrarea, dar și care sunt rezultatele.

Proiectul și cheltuielile la zi

Casa măsoară 240 mp și are încălzire în pardoseală alimentată cu pompă de căldură sol/apă. Cheltuielile lunare pentru încălzirea casei nu depășesc 450 de lei în cele mai friguroase luni ale anului.

„Nu am un bilanț exact, dar în aproximativ 4 ani (3 ierni) am consumat, în medie, curent în valoare de 1.000 de lei pe iarnă pentru încălzirea casei și pentru apă caldă. Costurile lunare sunt foarte bune, iar proiectul este pretabil oriunde, inclusiv în zone unde nu există rețea de alimentare cu gaze naturale.”

Investiția s-a ridicat la o valoare de 7.000 de euro, sumă care a inclus pompa de caldură, forajele și camera tehnică. De precizat este că Ciprian Macsim a obținut la acea vreme un discount de 40% la prețul de vânzare al pompei de căldură aer/sol, și-a executat singur forajele și a căutat variante de a minimiza cheltuielile cu tot ceea ca ținea de instalațiile interioare, documetându-se și executând singur mare parte din lucrări. 

Soluțiile SMART, secretul amortizării

Inițial, Ciprian Macsim stabilise un proiect pe care urma să îl amortizeze în primii 5-6 ani. Anumite aspecte ale acestuia se află încă în plină implementare. Inițiatorul proiectului lucrează momentan la diverse posibilități de automatizare ale casei, care i-ar putea scădea și mai mult cheltuielile lunare.

„Sistemul pe care vreau să îl implementez vizează programarea fiecărei zone, în funcție de camera în care mă aflu și de nevoile de moment. Vreau să eficientizez consumul prin a încălzi doar atât cât este necesar, atunci când este necesar”, explică ieşeanul.

Un proiect început de la zero

Fă primul pas și ai străbătut jumătate din drum, spune un proverb englezesc. Dar care este primul pas?

Surprinzător pentru un domeniu tehnic și exact, primul pas este să crezi. Evident, să crezi in eficiența sistemului ales. Cu alte cuvinte, drumul către un viitor sustenabil trebuie să pornească de la mentalități schimbate.

„Ca să începi de la zero un astfel de proiect cel mai greu e să accepți că merită să investești mai mulți bani la început, într-un sistem neconvențional, pe care îi vei putea amortiza și prin care, mai târziu, vei economisi pe toată durata de viață a locuinței. Trebuie să accepți să gândești în perspectivă, nu la rezultatele imediate.”

Cel mai simplu putem explica eficiența unui astfel de sistem, gândindu-ne că o pompă de caldură captează căldura din sol, din apă sau aer și produce în medie 3-5 kWh cu care încălzește locuința, consumând un singur kWh de curent electric.

Sfaturi pentru cei tentați să încerce

Pompa de căldură nu e însă pentru orice casă. Instalarea unei pompe de căldură trebuie luată în considerare încă din faza de proiectare. Pentru ca aceasta să fie eficientă, trebuie îndeplinite cerințe stricte legate de transferul termic.

„Întreaga construcție trebuie să fie cât mai pasivă, cu o termoizolație eficientă, cu ferestre eficiente energetic etc. Toate materiale de constructie folosite trebuie să fie pretabile la sistemul de încălzire ales. Pompa de căldură consumă foarte puțin și cheltuielile se amortizează rapid, atunci când casa este izolată foarte bine.”, a menționat fostul câștigător al concursului de proiecte sustenabile energetic.

Muncă multă pentru costuri mici

„În cazul meu efortul depus a fost unul de durată. Documentarea și proiectarea mi-au consumat mult timp, începând totul de la zero într-un domeniu complet nou pentru mine. Mai mult, am executat singur forajul la mare adâncime și o parte din instalațiile interioare.”, își amintește inițiatorul proiectului.

„Inițial mi-am dorit mult să învăț, deoarece am văzut proiectul atât ca pe o investiție, cât și ca pe un business de viitor. De aceea am ajuns să muncesc mai mult, dar și să economisesc o mare parte din invesiție.”, a completat el.

Pentru cineva care alege să apeleze la o firmă specializată, nu există bătăi de cap, dar și costurile sunt diferite.

Cronologic, Ciprian Macsim a început cu proiectarea. Au urmat achizițiile, forajele, instalațiile, construcția camerei tehnice, montajul propriu-zis și testele. Materialele a ales să le comande online, evaluând mai multe oferte, dând atenție calității și prețului oferit de magazinele locale specializate.

Gândește în stil mare

În urmă cu 3 ani, Ciprian Macsim avea în plan achiziționarea a două panouri solare pentru încălzirea apei și a unui sistem de panouri fotovoltaice pentru producerea curentului electric, totul, din dorința de a fi 100% independent în această direcție.

casa-independenta-energetic

Astăzi, proiectul cu panouri solare a fost reconfigurat și extins:

„Încă este în faza de proiect, deoarece mă gândesc la ceva mai amplu. Îmi propun să implementez un proiect suficient de mare pentru a putea produce vara pentru tot ceea ce consum în timpul iernii. Ținta mea ar fi zero cheltuieli pentru consumul energetic, iar proiectul are o amortizare de 3-4 ani.”, ne explică ieșeanul.

Ciprian Macsim a început totul neavând experiență, dar răbdarea, atenția la detalii și tenacitatea l-au transformat întru-un adevărat expert în domeniu și un excelent consultant.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *