Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Eurostat: Peste 9% dintre români nu își permit încălzirea adecvată a locuinței

Peste 9% dintre români nu au posibilitatea de a asigura o temperatură adecvată pentru încălzirea locuinței, relevă un studiu realizat la nivelul Uniunii Europene de către Eurostat. Cea mai dificilă situație se regăsește în Bulgaria, unde mai mult de 30% dintre cei chestionați au afirmat că nu își permit să asigure o încălzire suficientă a locuinței.

În aceeași situație se regăsesc țări precum: Lituania (26.7%), Cipru (21.0%), Portugalia (18.9%), Grecia (17.9%) și Italia (11.1%).

La polul opus, cel mai bine stau în ce privește posibilitatea de-și asigura un confort termic optim în casele lor locuitorii din Finlanda, Austria, Suedia, Slovenia, Luxemburg, Estonia și Germania, țări în care doar circa 2% dintre respondenți au afirmat că ar avea dificultăți la acest capitol.

Problema? Veniturile și eficiența energetică.

Capacitatea persoanelor de a-și încălzi suficient locuința este un indicator care relevă sărăcia energetică. În anul 2017 a fost publicat un studiu pe acest subiect de către Centrul pentru Studiul Democrației. Dacă indicatorii utilizați cel mai des la nivel european s-ar aplica și în România, ar rezulta un procent de 19% al românilor considerați în sărăcie energetică. Ajutoarele pentru încălzire primite de la stat acoperă sub 5% din populație.

Acest fenomen al sărăciei energetice se regăsește în mod obișnuit la intersecția dintre venituri reduse, costuri mari ale energiei, sisteme de încălzire de o calitate precară și un grad scăzut de eficiență energetică al locuințelor. Legislația din România se raportează la standardele de temperatură propuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 1987. Acestea sunt de 21 grade Celsius pentru camera de zi, respectiv 18 grade pentru restul camerelor locuite.

Un minim de efort pe care îl poți face pentru a nu pierde căldura din casă, este să asiguri o bună izolație a ușilor și a geamurilor cu ajutorul unor benzi speciale din cauciuc sau burete.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *