Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Europenii utilizează peste 78% din totalul energiei consumate pentru încălzirea casei și a apei

În țările Uniunii Europene, principala utilizare a energiei (electricitate și gaze naturale) în gospodării este pentru încălzirea locuinței (63,6% din consumul final de energie din sectorul rezidențial), arată o analiză Eurostat cu referire la anul 2018. 

Folosim 14,1%  din energia consumată pentru iluminat și pentru funcționarea aparatelor electrice (excluzând utilizarea energiei electrice pentru alimentarea sistemelor de încălzire, de răcire sau de gătit). Proporția de energie consumată pentru încălzirea apei este puțin mai mare, reprezentând 14,8% din totalul consumat.

Dispozitivele de gătit consumă în medie 6,1% din energia utilizată în gospodăriile europene. Cel mai puțin consumă europenii pentru răcirea spațiului – doar 0,4%.

Încălzirea spațiului și a apei reprezintă, în consecință, 78,4% din energia finală consumată de o familie din Europa.

În 2018, gospodăriile au reprezentat 26,1% din consumul final de energie în Uniunea Europeană. Cea mai mare parte a consumului final de energie al UE în gospodării este acoperită de gaze naturale (32,1%) și energie electrică (24,7%). 

Energia regenerabilă reprezintă 19,5%, urmată de produse petroliere (11,6%) și căldură derivată (8,7%). 

O mică proporție (3,4%) este încă acoperită de produsele de cărbune (combustibili solizi).

Indiferent dacă locuim la bloc sau la casă, în sezonul rece ne confruntăm cu o creştere a consumului de resurse pentru încălzirea imobilelor. Preocuparea noastră cu reducerea costurilor ar trebui să o regăsim şi în situaţiile cotidiene. Un simplu gest de a închide uşa de pe casă scării sau de la cameră, determină păstrarea unei temperaturi optime, fără consum suplimentar de agent termic, fiind în beneficiul tuturor celor ce locuiesc în clădire.

În domeniul energetic există o vorbă: „cea mai ieftină energie este cea pe care nu o consumi“. De aceea, prin anveloparea imobilelor reducem considerabil pierderile de căldură din locuinţe. Izolarea se poate face atât la exterior, cât şi în interiorul locuinţei, crescând capacitatea de a reţine căldura şi reducând consumul. Pereţii, pardoselile şi acoperişurile neizolate determină consumuri mari de căldură, pentru asigurarea confortului termic – 35% din pierderile de căldură sunt prin pereţii neizolaţi, 15% prin pardoseala fără proteţie termică, iar 25% prin poduri fără izolaţie termică.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *